Οδηγός Επιλογής Λαμπτήρων LED

Οι λάμπες LED είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο φωτισμό και προσφέρουν πολλά οφέλη έναντι των προγενέστερων λαμπτήρων πυρακτώσεως.

  • Έχουν 50 φορές μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας
  • Εξοικονομούν 5 φορές περισσότερη ενέργεια.
  • Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος και δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία
  • Είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας & ποιότητας.

Οι λάμπες LED μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα, ανεξαρτήτως τύπου (βάσης ή ντουί). Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από το να ξεβιδώσουμε την παλιά μας λάμπα από το ντουί και να την αντικαταστήσουμε με μία LED. Για να επιλέξουμε όμως την κατάλληλη λάμπα LED που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μας, χρειάζεται πρώτα να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Έλεγχος τύπου ντουί, που θα τοποθετηθεί ο λαμπτήρας.
  2. Επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης φωτισμού που θέλουμε να έχουμε στο χώρο μας.
  3. Επιλογή της ισχύος του λαμπτήρα.
  4. Έλεγχος της τάσης λειτουργίας του ντουί.
  5. Επιλογή επιπλέον δυνατοτήτων και λειτουργιών

Βήμα 1 - Έλεγχος τύπου ντουί

Το πιο βασικό βήμα για την επιλογή μιας λάμπας LED, είναι να ελέγξουμε το ντουί ή την βάση που θα τοποθετηθεί. Υπάρχουν πολλοί τύποι ντουί και βάσεων, αλλά συνήθως σε ένα οικιακό ή εργασιακό χώρο, συναντάμε τους πιο κοινούς από αυτούς, όπως τους E27 ή E14, όπου τοποθετούμε τις γνωστές σε εμάς ως βιδωτές λάμπες, τους GU10, G9, G4 ή τις βάσεις G13 και G5 για λάμπες LED τύπου φθορίου.

Η απλούστερη μέθοδος για να το επιτύχουμε, είναι να ξεβιδώσουμε την παλιά μας λάμπα και να αναζητήσουμε στην επιφάνεια της, τον αναγραφόμενο τύπο. Σε περίπτωση που η λάμπα δεν αναγράφει τον τύπο της, μπορούμε και πάλι να τον βρούμε, μετρώντας τη διάμετρο της βάσης της, ελέγχοντας εν συνεχεία την παρακάτω εικόνα, ώστε να δούμε αν η μέτρησή μας ταυτίζεται με κάποιον από τους βασικούς τύπους ντουί.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί μια υποσημείωση που αφορά τις λάμπες LED τύπου φθορίου. Στις συγκεκριμένες εκτός από τη βάση, θα πρέπει να γνωρίζουμε και το μήκος τους. Αυτή είναι πολύ απλή διαδικασία, καθώς ακόμη και αν δεν αναγράφεται αυτό το στοιχείο πάνω στην παλιά μας λάμπα, μπορούμε να μετρήσουμε το μήκος αυτής ή το μήκος της βάσης όπου θα τοποθετηθεί η νέα.

Βήμα 2 - Επιλογή της επιθυμητής απόχρωσης φωτισμού

Ανάλογα με το χώρο και το σκοπό που χρησιμοποιείται ο φωτισμός, μπορεί να διακριθεί σε διάφορα είδη. Τέτοια είδη είναι ο διακοσμητικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας, ο φωτισμός για ξεκούραση. Επομένως είναι σημαντικό να επιλέξουμε την επιθυμητή σε εμάς απόχρωση φωτισμού αλλά ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Οι αποχρώσεις του λευκού φωτισμού, ξεκινούν από το θερμό λευκό και φτάνουν μέχρι το ψυχρό λευκό. Αυτό συνήθως αποτυπώνεται σε βαθμούς Kelvin.

  • ΘΕΡΜΟ ΛΕΥΚΟ: τιμές μικρότερες από 3000K
  • ΦΥΣΙΚΟ ΛΕΥΚΟ: τιμές από 3000Κ έως 6000Κ
  • ΨΥΧΡΟ ΛΕΥΚΟ: τιμές μεγαλύτερες από 6000K

Υπάρχουν ρυθμιζόμενες λάμπες LED, οι οποίες δεν έχουν προκαθορισμένη απόχρωση, αλλά λειτουργούν εντός ενός μεγάλου εύρους λευκού χρωματισμού, που μπορούμε να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με την περίσταση ή την διάθεση μας. Αν θέλουμε να προσθέσουμε διακοσμητικό φωτισμό στο χώρο μας υπάρχουν διαθέσιμοι λαμπτήρες διαφόρων χρωμάτων όπως κίτρινο, κόκκινο, μπλε και πολλά άλλα. Πέραν αυτών συναντάμε και τη νέα τάση στις λάμπες, τις επονομαζόμενες ως RGB ή RGBW, οι οποίες μας παρέχουν την ευελιξία, να προσαρμόζουμε τον φωτισμό μας όπως ακριβώς εμείς επιθυμούμε. Στους λαμπτήρες αυτούς, μας δίνεται η δυνατότητα μέσω τηλεχειριστηρίου που περιλαμβάνεται στην συσκευασία τους ή μέσω εφαρμογής για smartphone, να ρυθμίσουμε την χρωματική τους απόχρωση, επιλέγοντας μέσα από μία τεράστια γκάμα χρωμάτων. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τύπων είναι, πως οι RGBW μπορούν, εκτός της χρωματικής τους παλέτας, να προσδώσουν στον χώρο και αποχρώσεις λευκού φωτός.

Βήμα 3 - Επιλογή της ισχύος του λαμπτήρα.

Η επιλογή της ισχύος του λαμπτήρα, αποτελεί μείζονος σημασίας βήμα, μιας και από αυτό καθορίζεται το πόσο δυνατό θα είναι το φως που θα εκπέμπει ο λαμπτήρας μας.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι ότι η ισχύς των λαμπτήρων μετριέται σε W (Watt) και η φωτεινότητα αυτών σε Lm (Lumen). Είναι δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και μας βοηθούν στο να κάνουμε την σωστή επιλογή λάμπας LED, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο φωτεινότητας με το μικρότερο κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

Βήμα 4 - Έλεγχος της τάσης λειτουργίας του ντουί.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί, κατά την επιλογή λαμπτήρα είναι η τάση λειτουργίας. Η πλειονότητα των φωτιστικών χρησιμοποιεί λαμπτήρες που λειτουργούν με τάση 220V, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο, καθώς αρκετά εξ’ αυτών διαθέτουν μετασχηματιστή και δέχονται λαμπτήρες 12V, 24V ή 42V. Για να επιβεβαιωθούμε ως προς αυτό, εξετάζουμε τι αναγράφει η παλιά λάμπα που έχουμε αφαιρέσει.

 

Βήμα 5 - Επιλογή επιπλέον δυνατοτήτων και λειτουργιών

Οι λάμπες LED πέραν των βασικών τους χαρακτηριστικών, μπορεί να διαθέτουν και επιπλέον λειτουργίες και δυνατότητες, που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας.

  • DIMMABLE

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζουμε όλες τις λάμπες που μας δίνουν την δυνατότητα να αυξομειώνουμε την ένταση του φωτισμού τους. Αυτό μπορεί να υλοποιείται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω του κατάλληλου επιτοίχιου dimmer, ενώ ο δεύτερος είναι να διαθέτει η λάμπα δικό της τηλεχειριστήριο το οποίο να παρέχει αυτή την δυνατότητα.

  • SMART

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλες οι λάμπες LED που έχουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, ώστε η λειτουργία τους να μπορεί να ελεγχθεί πλήρως μέσα από μια εφαρμογή στο smartphone μας ή σε συστήματα Smart Home.

  • FILAMENT

Οι λάμπες LED Filament είναι λάμπες τεχνολογίας LED οι οποίες είναι διαμορφωμένες κατά τέτοιο τρόπο, που η εμφάνιση τους παραπέμπει σε παλαιού τύπου λάμπες πυρακτώσεως. Πέραν της ιδιαίτερης αισθητικής που προσφέρουν στον χώρο, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να εκπέμπουν το φως τους σε μεγάλη γωνία δέσμης που φτάνει ως και τις 360 μοίρες.

  • · ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ

Υπάρχει μια πληθώρα λαμπτήρων LED που μέσα στην συσκευασία τους περιλαμβάνουν τηλεχειριστήριο, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να χειριζόμαστε τις λειτουργίες τους (έναυση/ παύση λειτουργείας, διαχείριση φωτεινότητας ή απόχρωσης φωτισμού).

  • ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ

Όταν χρειαζόμαστε λάμπα LED, που να ανάβει μόνη της κατά την διάρκεια της νύχτας, βρίσκουμε την λύση σε μια που διαθέτει με φωτοκύτταρο. Είναι ιδανικές για χώρους που απαιτείται σταθερός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας ή εφαρμογές εξωτερικού χώρου.

  • ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΚΙΝΙΣΗΣ

Οι λαμπτήρες αυτής της κατηγορίας, ανάβουν αυτόματα μόλις εντοπίσουν κίνηση στο χώρο. Βρίσκουν εφαρμογή σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, υπόγειες διαβάσεις, γκαράζ, αποθήκες, δημόσιους χώρους και προσόψεις κτιρίων.